Geheimen en Tradities

De Engelenburcht heeft een rijke geschiedenis. Het voormalig Ursulinenklooster kent (nog) vele geheimen. Tijdens de renovatie kwamen er een aantal aan het licht. Zin om mee te ontdekken?

Klooster

De oorsprong van het klooster ligt in de 16e eeuw in Italië. Eeuwenlang hebben de zusters Ursulinen zorg gedragen voor anderen over de hele wereld. Deze zorg wil Ons 5000 jaar later in de Engelenburcht verder zetten.

Meer weten over de geschiedenis?

 

Kerk

De blikvanger van Engelenburcht is de prachtige Kloosterkerk. Deze neogotische kerk werd gebouwd in 1880 en deed jaren dienst als Kloosterkerk voor het internaat. Dagelijks woonden honderden meisjes uit binnen- en buitenland hier de eucharistie bij onder streng toezicht van de zusters.

Grafkelder

In 2007 vertrokken de laatste zusters uit het Ursulinenklooster Sint-Angela. Althans, zo werd gedacht. Een dertigtal nonnen liggen begraven onder het klooster. Meer dan honderd jaar was deze begraafplaats een goed bewaard geheim, maar tijdens de renovatie stootte de bouwheer op de grafkelder. Eén graf stond echter leeg. Zou deze zuster nog ronddwalen in Engelenburcht?

Tuinen

Een prachtig stuk natuur loopt vanaf het klooster tot helemaal aan de Vaart. Vroeger diende de tuin als zelfvoorziening van het klooster. Momenteel heeft de 4 hectare grote tuin verschillende functies. De school gebruikt een halve hectare voor sportvelden; 2 hectare wordt ingezet voor een duurzaam samenmoestuin-project en vlak tegen het klooster ligt de stiltetuin waar rust en bezinning centraal staan.


Kruineikestraat 5 3150 Tildonk (Haacht) - 0473 /76 26 56 -   lmilan@ons.be